Qvevri

Mogna druvor skördas noggrant i slutet på september och i början av oktober. Därefter juicemassan med skal och stjälkar fylls i lerkrus. När hela sockret jäst färdigt, sjunker skalmassan och stjälkar till botten av qvevri. Efter macerationen i hermetiskt stängt kärl som kan ta från 20 dagar till flera månader öppnar man qvevri och filtrerar vinet. Beroende på druvsort och resultat som vinmakaren strävar efter kan man antingen tappa vinet till ekfat för vidare lagring i några månader till eller börja direkt med buteljeringen. 

Traditionell ekologisk jäsningsmetod i qvevri framhäver själva druvans inneboende potential och unika karaktär.

Flavonoler från skalen ger vinet dess intensiva bärnstensfärg.

Och gruppen av proandocianidoler, som tillhör antioxidanter, är mer än 20 gånger effektivare än vitamin E, som också finns i vinet i små mängder.

Enligt vetenskapliga undersökningar av franska experter i INRA (Institut National de la Recherche Argonomique) dessa antioxidanter som finns i qvevri viner är oerhört nyttiga för människans hälsa. De minskar toxisk effekt av ren alkohol, höjer immunförsvar, gör skinnet och blodkärl mer elastiska och minskar risk av stroke.  Det är det som skapar intresse och ny trend att tillverka viner enligt georgisk traditionell metod hos oenologer från andra länder. Vem vill inte hitta ett elixir av evig ungdom?

QVEVRI AMFORA. OLJEMÅLNING AV PIROSMANI

GEORGISK ANTIK VINPRESS

LITEN QVEVRI AMFORA

VINKÄLLARE MED STORA NEDGRÄVDA QVEVRI LERKRUS

ALAVERDI KLOSTER MED PRODUKTION AV QVEVRI VINER

ALAVERDI KLOSTER MED PRODUKTION AV QVEVRI VINER

VINPROVNING I SVERIGE