Vindruvor

 

Georgien är markerad på världskartan som ett territorium med hög vinkultur och vinodling. Vinproduktion utförs från originella registrerade druvsorter med högsta prioritet av att kontrollera produktens kvalitet vid alla produktionsstadier.
Georgisk vin klassificering är lik fransk och italiensk i sin struktur. Den existerande klassificeringen blev granskad 1998 (“Law of Georgia on vine and wine”) och innehåller runt 500 ursprungliga sorter av vindruvor. Här beskriver vi de mest kända vindruvorna som används för vinodling på industriella vingårdar.

 

Saperavi

kan kallas för Kungen av alla georgiska ursprungliga vindruvor. Den växer även utanför Georgien, men ingenstans i världen kan den ge sådana unika smakegenskaper som Saperavi med Kakhetisk terroir. Därför kallar man Kakheti regionen för Saperavis modersland.
Druvan har mycket intensiv färg i skalet och även i fruktköttet, vilket ger djupröda kraftfulla viner med hög fruktighet och syra. Det skapar goda förutsättningar för lagring.
Druvorna mognar i september och skördas under hela månaden till slutet av oktober med upp till 10 ton/hektar. Saperavi är mycket universell och används både för Vins de Tables samt kan åldras i franska ekfat. Saperavi från mikrozoner Akhasheni och Kindzmarauli har unika smakegenskaper och används för tillverkning av naturligt söta dessertviner, som med sin originella karaktär ej kan jämföras med några andra i hela världen. Det är värt att prova för att bli förälskad i georgiska viner från Saperavi druvan!

 

Aleksandrouli och Mujuretuli

Blåa vindruvor som kommer från Racha och Lechkhumi bergs område, Nord-Västra Georgien. Aleksandrouli från Khvanchkhara mikrozone blandad med Mujuretuli druvan ger premium dessert vin ”Khvanchkhara”, välkänt som Josef Stalins favorit vin. I vår kollektion har man möjlighet att prova vinet från två ledande producenter: TBILVINO och BADAGONI.

 

Rkatsiteli

är känd sort av grön vindruva som kommer från Östra Georgien, region Kakheti, mikrozoner Kardenakhi, Tibaani, Tsinandali, Gurjaani, Napareuli.
Den mognar till slutet av september - början av oktober med skörd upp till 7-8 ton/hektar. Rkatsiteli druva går för produktion av bordsvin med Europeisk metod samt mer ekologiskt sätt att producera ”amphora” vin med jäsning i traditionella QVEVRI kärl (Vins de Table, Vins de Pays och AOC’s).
I vår kollektion kan man njuta av exklusiva vita viner från Rkatsiteli druvan, som ”Tsinandali Special Reserve”, ”Alaverdi Tradition” och ”Kakhetian Noble”.

 

Kakhuri Mtsvane

Är en annan sort av grön vindruva från Kakheti region (mikrozoner Manavi, Tsinandali, Akhmeta) som mognar till slutet av september med körd upp till 5-8 ton. Druvan används i vinproduktion enligt Europeisk metod, samt på traditionella georgiska sättet i QVEVRI kärl.
I vår kollektion används Mstvane i torra vita viner ”Tsinandali Special Reserve” från TBILVINO vingårdar mixat med Rkatsiteli druvan, samt ”Trioni” från BADAGONI fabrik.

 

Goruli Mtsvane

Är en släkt till Kakhuri Mtsvane från Kakheti, men växer i Kartli provins i centrala Georgien.

Olik sin ”syster” mognar den mycket senare, i oktober månad. Man skördar upp till 8 ton/hektar. Druvan används oftast i kombination med andra sorter för tillverkning av torra vita viner och mousserande viner.

 

Tsitska

Med sitt roliga namn och ursprung i Västra Georgien, Imereti provins passar druvan mycket bra för produktion av mousserande torra viner. Druvan ger unik karaktär till ”Reserve Brut”, tillverkat på Bagrationi fabriken, som man kan hitta i vår kollektion. Tsitska används för mousserande viner sedan år 1882, när Ivane Bagrationi startade fabriken och selekterade 4 sorter of ursprungliga georgiska druvor analogt med 4 kända europeiska sorter. Det var Tsiska, Tsolikouri, Chinuri och Goruli Mtsvane.

 

Chinuri

Grön druva kommer i sitt ursprung från Centrala Kartli regionen, mikrozoner Ateni Gorge, Mukhrani. Den mognar sent i oktober och ger upp till 11 ton/hektar.
I vår kollektion presenterar vi ”Finest Sparkling Vintage Brut” från BAGRATIONIs vingårdar, tillverkade med ”méthode traditionelle” med bevarade traditioner sedan 1882.