Vindruvor

Georgien är markerad på världskartan som ett territorium med hög vinkultur och vinodling. Vinproduktion utförs från originella registrerade druvsorter med högsta prioritet av att kontrollera produktens kvalitet vid alla produktionsstadier.
Georgisk vin klassificering är lik fransk och italiensk i sin struktur. Den existerande klassificeringen blev granskad 1998 (“Law of Georgia on vine and wine”) och innehåller runt 500 ursprungliga sorter av vindruvor. Här beskriver vi de mest kända vindruvorna som används för vinodling på industriella vingårdar.

Saperavi

kan kallas för Kungen av alla georgiska ursprungliga druvsorter. Den växer även utanför Georgien, men ingenstans i världen kan den ge sådana unika smakegenskaper som Saperavi med Kakhetisk terroir. Därför kallar man Kakheti regionen för Saperavis moderland.
Druvan har mycket intensiv färg i skalet och även i fruktköttet, vilket ger djupröda kraftfulla viner med hög fruktighet, syra och tydlig tanninstruktur. Det skapar goda förutsättningar för lagring.
Druvorna mognar i september och skördas under hela månaden till slutet av oktober med upp till 10 ton/hektar. Saperavi är mycket universell och används både för Vins de Tables samt kan åldras i franska ekfat. Saperavi från område Kindzmarauli har unika smakegenskaper och används för tillverkning av naturligt sött dessertvin, som med sin originella karaktär kan inte jämföras med några andra i hela världen. Det är värt att prova för att bli förälskad i georgiska viner från Saperavi druvan!

Aleksandrouli och Mujuretuli

Båda två är blåa vindruvor som kommer från Racha-Lechkhumi region i Nord-Västra Georgien. De mognar i slutet av Oktober med skörd på 4 till 8 ton/hektar för respektive sort. Aleksandrouli från Khvanchkhara område blandad med Mujuretuli druvan ger premium dessertvin ”Khvanchkhara”, välkänt som Josef Stalins favorit vin.

Tavkveri

En blå druva från Kartli region i Centrala Georgien (områden Gori, Bolnisi, Borjomi, Gardabani etc.) som används för tillverkning av rosé och röda viner.

Rkatsiteli

är en dominerande sort bland de gröna druvor, som växer i Östra Georgien, region Kakheti (områden Kardenakhi, Tibaani, Tsinandali, Gurjaani, Napareuli).
Den mognar till slutet av september - början av oktober med skörd upp till 7-8 ton/hektar. Rkatsiteli druva går för produktion av bordsvin med Europeisk metod samt mer ekologiskt sätt att producera ”amphora” vin med jäsning i traditionella QVEVRI lerkrus.

Mtsvane

är en annan sort av grön vindruva från Kakheti region (områden Manavi, Tsinandali, Akhmeta) som mognar till slutet av september med körd upp till 5-8 ton. Det är Georgiens egen Gruner Veltliner eller Vinho Verde. Druvan används i vinproduktion enligt Europeisk metod, men kan också macereras i QVEVRI lerkrus.

Khikhvi

Antik druvsort, känt sedan 5-e sekel e.Kr., som växer mest i Östra Georgien, region Kakheti. Druvan är söt i smaken med tydlig blommig arom och inslag av aprikos. Khikvi används för tillverkning av lättsamma torra och medium söta viner i Europeisk stil.

Tsitska

Med sitt roliga namn och ursprung från Västra Georgien, region Imereti, passar druvan mycket bra för produktion av mousserande torra viner. Tsitska används för mousserande viner sedan år 1882, när adelsman Ivane Bagrationi startade sin vinfabrik och selekterade 4 sorter of ursprungliga georgiska druvor analogt med 4 kända franska sorter i Champagne. Det var Tsiska, Tsolikouri, Chinuri och Goruli Mtsvane.

Tsolikouri

Grönd druva frän Västra Georgien, region Imereti. Men den odlas även i Östra delen av landet, i Kakheti.

Druvan är mycket känd, den skördas par veckor senare än Rkatsiteli, alltså i mitten av oktober.

Tsolikouri är mycket universiell druva och används både för tillverkning av tort vin i Europeisk stil med hög syra och eget namn, samt kan macereras i amfora enligt antika Georgiska metoden. Det kända medium söta vita vinet "Tvishi" också tillverkas av Tsolikouri druvan. I blandring med andra druvsorter får man mousserande viner.

Chinuri

Grön druva kommer i sitt ursprung från Kartli regionen i Centrala Georgien (områden Ateni Gorge, Mukhrani). Den mognar sent i oktober och ger upp till 11 ton/hektar. Druvan används enskilt och i kombination för tillverkning av georgiska mousserande viner.