QVEVRI

Sedan Antiken var Georgien känt som ett vinland. Här utvecklade man en egen metod att producera vin i lerkrus som kallas QVEVRI. Formen är samma sedan III sekel F. KR.

Lerkruset grävs ner i vinkällarens jordgolv för att hålla samma temperatur året runt som ett naturligt kylskåp. Moderna amforor kan vara från 800 till 3500 liter i volym. De mindre lerkrus används för jäsning och de större för maceration och lagring.

Tillverkning av QVEVRI är ett eget yrke i Georgien. Kunskaperna att tillverka och reparera lerkrus i sådana storlekar från en specifik sort lera överförs varsamt från generation till generation inom samma familj av hantverkare. Amforor tillverkas i utvalda byar i Kakheti, Imereti och Guria. Det är en långsam och krävande process.

Traditionellt framställdes vinet i QVEVRI för familjebruk och av munkarna i kloster. Det är ganska krävande metod och vinproduktionen utförs manuellt i begränsad skala.

Det finns specifika nyanser om hur man använder lerkrus för vinproduktion. De skiljer sig teknologiskt mellan Östra och Västra delen av landet beroende på jord, klimat och druvsort. Noggrann rengöring är en mycket viktig faktor för ett lyckat resultat!

Mogna druvor skördas och överförs till traditionell vinpress SATSNAKHELI. Därefter upp till 85% av juicemassan fylls med skal och stjälkar i nedgrävda lerkrus. Alkoholfermentation pågår med naturlig jäst som finns i druvans skin utan några tillsatser. Druvmassan rörs 4-5 gånger per dag med hjälp av speciella redskap. När hela sockret jäst färdigt, sjunker skalmassan, stjälkar och vinkärnor till botten av QVEVRI.

Nästa etapp är maceration som pågår 20-30 dagar i hermetiskt stängda kärl.

Kakhetisk stil är att lämna druvsaften för lagring i kontakt med druvmassan över vinter för ytterligare 6-9 månader. Beroende på druvsort och resultat som vinmakaren strävar efter på våren kan man filtrera vinet och påbörja buteljeringen direkt eller tappa vinet till ekfat för att polera tanniner under 10-12 månader ytterligare.

Traditionell ekologisk jäsningsmetod i qvevri framhäver själva druvans inneboende potential och unika karaktär. Flavonoler från skalen ger vinet dess intensiva bärnstensfärg. Och gruppen av proandocianidoler, som tillhör antioxidanter, är mer än 20 gånger effektivare än vitamin E, som också finns i vinet i små mängder.

Enligt vetenskapliga undersökningar av franska experter i INRA (Institut National de la Recherche Argonomique) dessa antioxidanter som finns i qvevri viner är oerhört nyttiga för människans hälsa. De minskar toxisk effekt av ren alkohol, höjer immunförsvar, gör skinnet och blodkärl mer elastiska och minskar risk för stroke. Det är det som skapar intresse och ny trend att tillverka viner enligt georgisk traditionell metod hos oenologer från andra länder. Vem vill inte hitta ett elixir av evig ungdom?