KHVANCHKARA WINERY

Välkomna till Racha-Lechkhumi som ligger på Nord-Västra sidan av Kaukasus berg!

Här på branta backar i närheten av kristallklara Shaori sjön odlas två sällsynta blåa druvor Aleksandrouli och Mujuretuli som tillsammans ger världens godaste rubinfärgat mediumsött vin från appellation Kvanchkara.

Eftersom vi är på ständig jakt efter kvalitetsviner till våra kunder i Skandinavien hittade vi själva källan där vinets historia startades på slutet av 1800-talet.

Khvanchkara är välkänt som Josef Stalins favoritvin. Det serverades även på Jalta konferensen år 1945 till Roosevelt och Churchill. Men ursprunligen skapades detta vin av slumpen långt innan Stalin fick smak på det.

Enligt berättelsen strävade vinmakare att ta fram ett torrt rött vin, som macererades i QVEVRI amfora nedgrävd i marken, men istället fick man ett mediumsött vin med utsökt arom efter ett väderomslag i bergen med kraftig nattkyla.

Bröder Dimitri och Levan Kipiani som var adelsmän och ägde vingården presenterade resultaten på vinmässa i Ostend, Belgien år 1907 och fick Grand Prix! Medaljen förvaras idag på Georgiens National Museum. Vinet fick en formidabel succé både i sitt hemland och blev snabbt känt även utanför Georgiens gränser.Det byggdes en vinfabrik på Kipiani gård under Sovjet tiden. Idag är platsen återköpt och återställs av nya ägare som fullföljer Kipianis traditioner vidare i XXI- sekel med stort engagemang och unga krafter.