VINDRUVOR

Georgien är markerad på världskartan som ett territorium med hög vinkultur och vinodling. Vinproduktion utförs från originella registrerade druvsorter. Georgisk vinklassificering är lik fransk och italiensk i sin struktur. Den existerande klassificeringen blev granskad 1998 (“Law of Georgia on vine and wine”) och innehåller 525 ursprungliga sorter av vindruvor. Här beskriver vi de mest kända vindruvorna som används för produktion på industriella vingårdar.

SAPERAVI

Saperavi kan kallas för Kungen av alla georgiska ursprungliga druvsorter. Den växer även utanför Georgien, men ingenstans i världen kan den ge sådana unika smakegenskaper som Saperavi med Kakhetisk terroir från AOC Mukuzani, Kindzmarauli, Kondoli, Vazisubani, Akhasheni, Kvareli.

Druvan har mycket intensiv färg i skalet och även i fruktköttet, vilket ger djupröda kraftfulla viner med hög fruktighet, syra och tydlig tanninstruktur. Det skapar goda förutsättningar för lagring. Druvorna mognar i september och skördas under hela månaden till slutet av oktober med upp till 10 ton/hektar.

Saperavi är mycket universell och används både för Vins de Tables, kan åldras i franska ekfat och macereras i nedgrävda amforor QVEVRI enligt antik georgisk metod.

 

RKATSITELI 

Rkatsiteli är en dominerande sort bland de gröna druvorna som växer i Östra Georgien, region Kakheti (AOC Tsinandali, Napareuli, Gurjaani, Kardanakhi, Tibaani).

Den mognar i slutet av september – i början av oktober med skörd upp till 7-8 ton/hektar. Rkatsiteli druva används för produktion av viner i Europeisk stil ensamt och i cuvée, samt för framställning av mer kraftiga amfora viner i QVEVRI.

 

MTSVANE

Mtsvane är en annan sort av grön vindruva från Kakheti region (AOC Manavi, Tsinandali, Akhmeta) som mognar till slutet av september med skörd upp till 5-8 ton.

Det är Georgiens egen Gruner Veltliner eller Vinho Verde. Även namntet ”Mtsvane” översätter man som ung och grön.

Druvan används i vinproduktion enligt Europeisk metod ensamt och i cuvée med Rkatsiteli, men kan också macereras i QVEVRI lerkrus. Mtsvane ger pikanta och trevliga viner med fruktig arom av päron, honungsmelon och gröna äpplen med ungdomlig karaktär.

 

 

KHIKHVI

Khikhvi är en annan antik Kakhetisk grön druva som kultiveras i Georgien sedan 3-e sekel e.Kr. Den är söt, har tydlig blommig arom med inslag av mogna gula frukter, aprikos och persikokärna.

Khikvi används för tillverkning av lättsamma torra viner i Europeisk stil men förändras helt efter maceration i nedgrävda amforor QVEVRI. Då möter man ett kraftigt maskulint vin med oförglömlig karaktär.

 

KISI

Nästan utrotad under Sovjet tiden denna gröna Kakhetiska druva är mycket uppmärksammad i nutid för produktion av kvalitetsviner.

Kisi mognar i början av september. Man kan använda druvan i cuvée för produktion av europeiska viner med blommig karaktär och toner av citrus och grönt te. Men mest intressant blir Kisi efter maceration i nedgrävda amforor QVEVRI där druvan får sin solo och bjuder på en komplex bouquet av torkad aprikos, nötter, citrus och mango.

I skickliga händer av erfaren vinmakare slår Kisi över Rkatsiteli och Mtsvane qvevri viner med sin mogna och kraftiga karaktär.

 

CHINURI

I Centrala delen av landet, region Kartli växer några egna originella druvsorter. AOC Ateni Gorge, Mukhrani, Atenuri.

Bland dem Chinuri är mycket populär. Den mognar sent i oktober och ger upp till 11 ton/hektar. Druvan används enskilt för stilla viner i Europeisk stil men oftare i cuvée för tillverkning av mousserande viner.

 

TAVKVERI

Tavkveri är en annan välkänd druva från region Kartli, områden Gori, Bolnisi, Borjomi, Gardabani. Det är en blå druva som växer på kalksten, mognar sent på hösten och traditionellt används för tillverkning av stilla och mousserande rosé viner eller lättsamma röda viner för direkt konsumption utan lagring.

 

 

 

 

 

SHAVKAPITO

Shavkapito  är en blå druva som är dominerande i centrum av Kartli region, områden Kaspi, Gori, Kareli, Mtskheta, Saguramo.

Den används för produktion av kvalitetsviner i Europeisk stil som utpräglar sig med full kropp, fruktig och vegetabilisk bouquet. Tack vare hög syra används druvan även i cuvée för produktion av mousserande viner.

 

TSITSKA

I västra delen av landet, region Imereti dominerar de gröna druvsorterna. Tsitska är en av de äldsta kultiverade druvorna som är mycket populär tack vare hög syrlighet, kryddig och rik bouquet med inslag av honung. Tsitska passar perfekt för produktion av mousserande och krispiga torra viner.

Tsitska används för tillverkning av mousserande viner sedan år 1882, när adelsman Ivane Bagrationi startade sin vinfabrik och selekterade 4 sorter of ursprungliga georgiska druvor analogt med 4 kända franska sorter i Champagne. Det var Tsiska, Tsolikouri, Chinuri och Goruli Mtsvane.

 

 

TSOLIKOURI

Den gröna druvan odlas både i Östra och Västra Georgien och skördas i oktober.

Tsolikouri är mycket universell druva och används både för tillverkning av torra och mousserande viner i Europeisk stil ensamt och i cuvée med andra gröna druvor från Imereti. Tsolikouri går att macerera även i amfora enligt antik Georgisk metod.

I Nord-Västra Georgien, region Racha-Lechkhumi, AOC Tvishi kultiverar man Tsolikouri druvor för produktion av det kända medium söta vita vinet med samma namn som appellation.

 

OJALESHI

Ojaleshi är en av de äldsta och mest berömda blåa vindruvorna från västra delen av Georgien, regioner Samegrelo, Imereti, Lechkhumi. Den är känt sedan forntiden för produktion av viner i toppenkvalitet. Men när det gäller exakt ursprung: tid och plats är ännu inte kända av forskarna.

Ordkombination ”Ojaleshi” syftar på en hög uppstigning i vingården. ”Ja” – betyder träd, medan ”Oja-leshi” – vinrankan som växer på ett träd, dvs. bildar en gränd.

I sina hemtrakter mognar druvan i mitten av november. Ojaleshi som skördas i bergen kan anpassas under sin växtperiod helt till väderförhållanden. I allmänhet ger Ojalashi första skörden efter tredje året och når full mognad under sitt femte år. En vinranka kan ge 30 – 60 kg avkastning beroende på terroir.

Viner som produceras av denna druvsort är väldigt stilrena och eleganta i sin bouquet med toner av körsbär, hallon och röda vinbär, något kryddiga i gommen.

 

ALEKSANDROULI och MUJURETULI

I Nord-Västra Georgien, AOC Khvanchkara på branta backar odlas två blåa vindruvor Aleksandrouli och Mujuretuli. De mognar i slutet av Oktober med skörd på 4 till 8 ton/hektar för respektive sort. Tillsammans ger de ett premium dessertvin ”Khvanchkhara”, välkänt som Josef Stalins favoritvin.

Svår terräng och närheten till skogen komplicerar vinodlingen av de två känsliga druvsorterna. Produktionen alltid görs i begränsad upplaga trots att efterfrågan är enorm! Det ökar även prisbilden.

Aleksandrouli ensamt ger kraftiga torra röda viner med saftig och bärig bouquet med dominerande toner av körsbär och utvecklad tanninstruktur.

 

 

 

 

 

USAKHELAURI

Druvan ”utan namnet” betyder det på georgiska. Usakhelauri växer i liten areal välgömd bakom höga berg i Racha-Lechkhumi, distrikt Tsageri. Usakhelauri är mycker känslig och krävande druva vad som gäller jordmål och hantering. Den skördas inte varje år och ger  liten avkastning i jämförelse med andra druvsorter.

Druvan mognar i slutet av oktober innan första frosten kommer och koncentrerar mycket socker vid hög syrhalt på samma gång, vilket ger en potential att producera naturligt sött vin av premium kvalitet med sofistikerad bouquet av viol, mynta, peppar, äppelstrudel med mera. Usakhelauri är det mest exklusiva och påkostade vinet i landet som skapas i begränsad upplaga för njutning i bästa sällskap.

 

CHKHAVERI

Chkhaveri är en sälsynt och känslig druvsort som växer i subtropiskt klimat i västra regioner av Guria och Adjara längst Svarta havet. Den används för delikata rosé och vita viner med låg alkoholhalt och harmonisk fruktig bouquet. Druvan mognar sent i november och ger låg avkastning vid skörd. Man producerar även Chkhaveri ICEWINE av premium kvalitet.