BAIA’s Cuvée

Art. nr 7040701
Baia Abuladze Wine Cellar
2017

Tillfälligt slutsålt! Åter i lager i April 2020.

Detta är en välbalanserad Cuvée av tre lokala Imeretiska druvsorter: Tsitska (20%), Tsolikouri (60%) och Krakhuna (20%) som odlas på familjegård i sagolikt vacker miljö i Västra delen av Georgien.

Vingården drivs av en ung kvinnlig oenolog Baia Abuladze som tillsammans med sina syskon tar vidare familjens traditioner av BIOdynamisk vinodling till en internationell nivå och som redan fått berättigad uppmärksamhet av krävande vinälskare i USA och Västeuropa.

Krakhuna med sina stora söta druvor skapar mjuk baston i paletten och färgar vinet i guld under pågående maceration.

Tsolikouri som dominerar procentuellt i blandningen ger bra mineralitet och fräsch bouquet med inslag av päron och vita blommor.

Tsitska, som används även i produktion av mousserande viner tack vare sin höga syra, ger krispigt citrusinslag i avslutningen.

Detta vin är komplett. Det klarar lätt både feta och komplexa anrättningar med lax, sil och kyckling, samt passar till vegetariska rätter.

Vinet produceras i mindre nedgrävda amforor (800 L) enligt Imeretisk stil med fermentation av bara 30% druvskal under kortare period än i Kakheti, Östra Georgien. Det gör att vinet behåller sin fräschör och syra i bra balans med fruktighet, blir mer lätt i kroppen och mer Europeisk i stil än de orangea amfora viner.

Baia’s Cuvée Tsitska – Tsolikouri – Krakhuna är naturvin med extra låg innehåll av sulfiter enligt EU standard (under 120 mg/l).

297 kr/st
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Vitt torrt vin

Arom

Subtropiska frukter

Smak

Komplex med full kropp, syrlig och mineralisk ändå druvig och välbalanserad med bra längd

Färg

Guldig till ljus bärnsten nyans

Ursprung

Region Imereti

Producent

Baia Abuladze Wine Cellar

Alkoholhalt

12% vol

Volym

750 ml