CHIGOGIDZE Mtsvane Qvevri

Art. nr Utgått från sortimentet
CHIGOGIDZE WINES
2018

Vår nyhet med modern tolkning av urgammal vinmetod.

Mtsvane aromatiska druvor som detta vin är gjort av skrördas i oktober vid sin full mognad. Vingården ligger i Manavi appellation, välkänd för sin bästa kvalitet av Mtsvane druvsort från Östra Georgien.

Handplockade druvor levereras i 20 kg lådor till vinfabrik, där de sorteras från stjälkarna och överförs till 1400 L stora nedgrävda QVEVRI lerkrus.

Jäsning startar redan nästa dag och pågår i cirka 10 dagar i qvevrin. Under denna period två gånger om dagen styrs fermenteringsprocessen av vinmakaren både organoleptiskt och kemiskt med analysmetoden. Man tillämpar två mekaniska processer: Pigéage och Remontage under kontrollerad temperaturregim för att få fram rätt färg, kropp och aromer. När jäsningen är över fylls qvevri till topp med samma vinmassa. Svaveldioxid (SO2) tillsättes innan hermetisk försegling.

Nu börjas nästa viktig etapp av maceration i kontakt med skal som pågår i 6 månader fram till början av mars. Under den perioden druvmassa sedimenteras till botten av kärlet. En gång i månaden öppnas qvevri och innehållet kontrolleras med organoleptiska medel samt med labtest, så följer vinmakaren utvecklingen av vinet i qvevrin.

I mars öppnas alla kärl och innehållet filtreras från fällningen. Det filtrerade vinet överförs till ekfat för ytterligare lagring i 6 månader. Efter sex månader pumpas vinet från fat till ståltank och förvaras där fram till buteljering.

Ett spännande vin, tuft och mångfacetterat i sin maskulin karaktär, skapas det av en av de främsta talangerna bland den unga generationen av Georgiska enologer som står bakom varumärke CHIGOGIDZE WINES

-
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Orange torrt qvevri vin

Arom

Fräschör av gröna äpplen blandas med toner av tjära, torkade aprikoser, mandel och citrusfrukt, annorlunda och komplext

Smak

Full kropp med välintegrerade runda tanniner

Färg

Ljus bärnsten

Ursprung

Region Kakheti, Manavi distrikt

Producent

CHIGOGIDZE WINES

Alkoholhalt

13,5% vol

Volym

750 ml