GVANTSA´s Ojaleshi

Art. nr Utgått från sortimentet
Baia Abuladze Wine Celler
2018

Ojaleshi är en av de äldsta och mest berömda blåa vindruvorna från västra delen av Georgien, region Samegrelo, därifrån den importerades till BAIA ABULADZE familjevingård i Imereti och odlas enligt biodynamiska principer.

Vindruvan är känd sedan forntiden för produktion av viner i toppenkvalitet. Ordkombination ”Ojaleshi” syftar på en hög uppstigning i vingården. ”Ja” – betyder träd, medan ”Oja-leshi” – vinrankan som växer på ett träd, dvs. bildar en gränd.

I sina hemtrakter mognar druvan i mitten av november efter tredje året med avkastning upp till 60 kg från varje vinranka.

Vi är glada att presentera detta alkoholkraftiga, stilrena och eleganta torra vinet från Baia’s lilla syster – Gvantsa som macererade Ojaleshi i kontakt med skal under 30 dagar i nedgrävda lerkrus (800L volym) enligt Västgeorgisk stil.

Ett härligt naturvin i begränsat upplaga med potential för lagring upp till 10 år!

Vinet rekommenderas ej till kött, blir suveränt gott till ostbricka med fokus på lagrade sorter som cheddar och grevé, accentuerar smaken av ädelost, passar fint till vegetariska rätter.

-
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Rött torrt qvevri vin

Arom

Syrliga nyanser av svarta vinbär, vild körsbär och smultron som kommer från trädgård med en havsbris

Smak

Bärigt med inslag av granatäpple och vild körsbär, något kryddigt med hög syra, tydlig tanninstruktur och riktig bra längd

Färg

Mörk magenta

Ursprung

Region Imereti

Producent

Baia Abuladze Wine Celler

Alkoholhalt

>15% vol därefter högre punktskatt

Volym

750 ml