IVERIA Saperavi

Art. nr Utgått från sortimentet
KTW
2017

Restaurangsortiment

IVERIA Saperavi med sin mer distinkta kaukasiska stil öppnar genuin karaktär av den mest populära vindruvan i Georgien. Vinets nyanserade bouquet upplevs som torr med accentuerade tanniner från ekfat.

Det är som att stiga ut från flygplanet i en varm solig dag med den torra luften från bergen och möta en stolt Kaukasier i en svart nationaldräkt CHOKHA.
Nu är man i Georgien!

Vinet passar utmärkt till mjukare ostar som brittisk Cheddar på marmelad av päron, granatäpple och calvados, till charkuterier men framför allt till riktiga kötträtter, bland annat även till köttpaj.

I georgiska köket finns en recept på köttpaj Kubdari, som ursprungligen kommer från Svaneti, mest distansierad och jungfrulig region av Georgien.

Den bakas på jästdeg med hackat kött av lamm eller gris med lök, vitlök, salt och kryddor som koriander, spiskummin, blåväppling ”utskho-suneli” samt en lokal krydda ”gitsruli” –  släkt till dill.

Där herdar tar ost och pajen med sig på dagsvandring i höga bergen. Enkelt rätt att transportera och förvara samt matig med kött och bröd i samma kombination.

Dock i Svaneti odlar man inte vin. Där dricker man chacha – vinvodka till maten. Men Saperavi passar bättre till köttet än sprit.

-
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Rött torrt vin

Arom

Bärig

Smak

Torr, kompakt och druvtypisk med tydlig tanninstruktur och med inslag av röda vinbär och mörka frukter

Färg

Mörk purpur

Ursprung

Region Kakheti

Producent

KTW

Alkoholhalt

12% vol

Volym

750 ml