Khvanchkara

Art. nr Utgått från sortimentet
Khvanchkara LTD
2016

Exklusiv artikel! Leverans till butiker i Stor Stockholm.

Khvanchkara är välkänt sedan Sekelskiftet även som Josef Stalins favoritvin. Det serverades på Jalta konferensen år 1945 till Roosevelt och Churchill. Men ursprunligen skapades detta vin av slumpen långt innan Stalin fick smak på det.

Enligt berättelsen strävade vinmakare att ta fram ett torrt vin, som macererades i QVEVRI amfora nedgrävd i marken, men istället fick man ett mediumsött vin med utsökt arom efter ett väderomslag i bergen med kraftig nattkyla.

Adelsman Dimitri Kipiani som ägde vingården presenterade resultaten på vinmässa i Ostend, Belgien år 1907 och fick Grand Prix! Medaljen förvaras idag på Georgiens National Museum. Vinet fick en formidabel succé både i sitt hemland och blev snabbt känt även utanför Georgiens gränser.

Svår terräng och närheten till skogen komplicerar vinodlingen av två känsliga druvsorter Aleksandrouli och Mujuretuli som växer enbart i Racha, Khvanchkara området.

Produktion av Khavnchkara vinet görs alltid i begränsad upplaga trots att efterfrågan är enorm! Det ökar även prisbilden.

Vi presenterar exklusiv artikel nr 74418 av som framställdes av originella druvor på själva platsen där vinet skapades urspungligen.

Socker – 42 g/l

-
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Rött mediumsött vin

Arom

Utsök bouquet av mogna körsbär med syrlig ton

Smak

Len och syrlig med inslag av sötkörsbär, granatäpple och karamell med bra längd. Fin balans med fräsch syra!

Färg

Rubin

Ursprung

Khvanchkara AOC, region Racha-Lechkhumi

Producent

Khvanchkara LTD

Alkoholhalt

12% vol

Volym

750 ml