GREMI Rkatsiteli

Art. nr Utgått från sortimentet
Mukado
2019

Restaurangsortiment.

Vingård med Rkatisteli odlingar ligger i närheten av antikt kloster GREMI, som är ett 1500-talets arkitektoniska monument – den kungliga citadellen i Kakheti, Georgiens äldsta vinregion. Komplexet är det som har överlevt från den en gång blomstrande staden Gremi, 115 kilometer öster om Tbilisi, Georgiens huvudstad.

Lerig jordmån blandad med sand planterades på 1970-talet och ger årlig skörd på 10 ton/hektar med selektiv handplockning för att säkerställa druvornas kvalitet.

På vinfabrik druvor separeras från stjälkar och kyles direkt efter plockning till cirka +6° C. Efter pressning rinnande saft separeras från druvmassan och överförs till ståltankar. Sedan sedimenteras juicen med temperaturkontroll. Odixation förhindras under tiden. Klar juicemassa dekanteras och överförs för fermentation, som pågår vid +15° C med viltjäst.

Stabiliserat vin tappas och buteljeras. Vinet lagras i flaskan 3-6 månader innan försäljning.

Lekfull i sin karaktär med frisk bouquet av citrusfrukt, mullbär, gula plommon, passionsfrukt och hög syra passar GREMI Rkatsiteli till havsrätter som ostron, crabbkött och räkor samt till grillad fisk. Helt idealisk till det Nya Nordiska Köket!

Serveringstemperatur +8° C.

 

-
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Vitt torrt vin

Arom

Blommig med ljuvlig fräschör av görna äpplen och citrusfrukt

Smak

Syrlig med lätt kropp och inslag av grapefrukt, gula plommon och superfruit mullbär

Färg

Ljus gul med grön ton

Ursprung

Kakheti

Producent

Mukado

Alkoholhalt

14% vol

Volym

750 ml