MUKADO Mtsvane Qvevri

Art. nr Utgått från sortimentet
Mukado
2014

På en lerig jordmån med sand och stenar planterades dessa Mtsvane vinstockar i Mukuzani mikrozon redan på 1970-talet. I dagsläge vingården ger skördar med avkastning på 9 ton/hektar. Det råder manuell hantering av vinstockar och selektiv handplockning för att säkerställa druvornas toppkvalitet.

Georgier kallar den stilen som vinet följer – ”Dedaze” (från Moder Natur), vilket förklarar tillverkningsmetod med lång druvskalkontakt i nedgrävda QVEVRI lerkrus (900 L – 2 500 L volym) vid jämn marktemperatur.

När den 6 månaders långa macerationen i QVEVRI är klar och vinet har nått sin stil som enologen strävar efter, påbörjas buteljeringen.

Vinet lagras ytterligare 6 månader i butelj innan försäljning.

Denna påkostande version av Mtsvane vin från Qvevri är en sann smaksensation. Årgång 2014 levererade det finaste vinet i den stilen från Mtsvane druvan som vi har någonsin provat från Georgien.

Läs mer om MUKADO

MUKADO Traditional Mtsvane Qvevri 2014 rekommenderas till kalkon, vaktel och anka, till grönsaker från medelhavsköket, men även till kryddiga rätter med vitt kött från det Asiatiska köket.

Serveringstemperatur +10° C.

-
Beställ Alla beställningar sker via Systembolaget.
Mer information
Typ

Orange torrt qvevri vin

Arom

Tropiska kanderade frukter, fikon, mandel, bivax

Smak

Suveränt fint avstämd smakpalett med spritsig karaktär och bra längd, full kropp, mångfacetterad i gommen med gula plommon, torkade aprikoser och nötter

Färg

Glittrig något mörkare bärnsten, tawny

Ursprung

Kakheti

Producent

Mukado

Alkoholhalt

14% vol

Volym

750 ml